HORAȚIU MĂLĂELE
HORAȚIU MĂLĂELE (n. 1 august 1952, Târgu Jiu) este actor, regizor de teatru și film, artist plastic și scriitor. Absolvent al Liceului „Tudor Vladimirescu” din orașul natal. A avut prima expoziție personală de desene la Casa de Cultură din Târgu Jiu, când era elev în clasa a XII-a. Intenționa să se înscrie la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Capitală. A absolvit, în schimb, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (1975), la clasa profesorului Octavian Cotescu. A fost repartizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, pe a cărui scenă a jucat în spectacole precum Tinerețe fără bătrânețe de Eduard Covali, în rolul lui Dorde, pentru care a primit Premiul de interpretare, Slugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni, Muntele de D.R. Popescu, Eulenspiegel de Charles de Coster. A jucat și a montat piese la cele mai importante teatre din țară, precum Teatrul „Bulandra”, „Teatrul Nottara”, Teatrul Național din București sau Teatrul de Comedie. Printre rolurile cele mai importante se numără cele din spectacolele Sinucigașul, Puricele, Unde-i revolverul?, Mincinosul, Lecția, Unchiul Vanea, Măscăriciul, Revizorul, Dineu cu proști sau Femeia care și-a pierdut jartierele. Debut cinematografic în filmul Muntele ascuns (1974). A regizat filmele Nunta mută (2008), Funeralii fericite (2013) și „Luca” (2019). A primit nenumărate distincții, printre care două premii UNITER pentru Mincinosul și Unde-i revolverul?.
Membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Secția Grafică. A avut peste 40 de expoziții personale în București, Paris, München, Montevideo, Toronto, New York etc. Peste 100 de expoziții de grup, peste 3.500 de caricaturi și desene publicate – câteva zeci de coperte de carte, afișe teatrale etc. Este patronul Galeriei Horațiu din București, str. Smârdan, nr. 37. Portretele consacrate prietenilor – actori, artiști plastici și nu numai – reprezintă dominanta graficii sale.
Volume care îi poartă semnătura (selectiv): Horațiu despre Mălăele (2008), Rătăciri (2012), HoARTiu Mălăele (2018), Tehomir (2020), O poveste cam ciudată (2022) și Poezii și vorbe-n vânt (2022).