AKSINIA MIHAILOVA

AKSINIA MIHAILOVA

Aksinia Mihaylova, s-a născut în 1963 în Rakevo, în partea de nord-vest a Bulgariei. Este poetă și traducătoare din limba franceză. Trăiește și activează în Sofia. Este una dintre fondatoarele primei reviste de literatură particulare, Ah, Maria. Este autoarea a șapte volume de poezie în limba bulgară și trei în franceză: Ciel à perdre (Gallimard, 2014), Premiul Guillaume Apollinaire 2014, Le baiser du temps (Gallimard, 2019), Premiul Max Jacob 2020 și  Ciel à perdre suivi de Le Jardin des hommes (Collection Poésie/Gallimard, Gallimard, 2021).  

Selecțiuni din poezia ei au apărut în limbile slovacă, italiană, arabă, română și letonă. Poeziile ei au fost traduse în multe limbi și au fost publicate în Canada, Statele Unite, Mexic, Columbia, Australia, Egipt, Japonia și China. 

A tradus mai mult de treizeci și cinci de cărți de proză și poezie. 

Mihaylova a câștigat diverse premii pentru poezie, printre care se pot aminti cele din Bulgaria – premiile literare “Hristo Fotev”, “Milosh Ziapkov” și “Ivan Nikolov” – precum și două premii internaționale pentru traducere – premiul anual al Uniunii Scriitorilor Lituanieni și premiul care poartă numele poetului leton Aleksandrs Čaks.

Este membră a clubului PEN din Bulgaria, a Uniunii Traducătorilor Bulgari și a Asociației Scriitorilor Bulgari. 

BULGARIA