HELLMUT SEILER

HELLMUT SEILER

Hellmut Seiler este un poet, prozator, critic literar, traducător și editor născut în 1953 la Rupea (județul Brașov), care a efectuat, la Sibiu, studii filologice germane și britanice. Este, de asemenea, membru al Uniunii Scriitorilor Români și al P.E.N. International și, începând cu 2014, secretar general al scriitorilor care provin din țări germanofone (Exil-P.E.N.).

A debutat, în 1982, cu volumul de poezie „Die einsamkeit der stühle” („Singurătatea scaunelor”), volum ce a fost publicat la Cluj, la Editura Dacia. Între timp, a publicat un total de 10 volume de poezie și aforisme, printre care: „Pădurea de interdicții” (în traducerea lui Andrei Zanca, Editura Limes, Cluj, 2007), „Gnomen, Gedankensplitter und lyrische Launen”/„Aforisme și capricii lirice” și „Schwebezustand Melencolia“/„Melencolica senzatie de a pluti“ (2021) și două volume de proză scurtă. 

În același timp, a tradus, în germană, o serie de volume de poezie română contemporană, printre care  „Schwebebrücken aus Papier“/„Punți plutitoare din hârtie“(2021).    

A fost distins cu numeroase premii literare atât în Romania, cât și în Germania – premiul „Adam-Müller-Guttenbrunn-Literaturpreis“ (Timișoara, 1984), „Würth-Literaturpreis“  (2000) și „Irseer Pegasus“ (2003).

GERMANIA