ADELA GRECEANU

ADELA GRECEANU

Adela Greceanu (născută în 1975) este scriitoare şi jurnalistă. Trăiește la București, unde lucrează la Radio România Cultural. A debutat în 1997 cu volumul de poezie Titlul volumului meu, care mă preocupă atît de mult…, Editura Eminescu, pentru care a obţinut Marele Premiu „Cristian Popescu” şi Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Sibiu. Au urmat de volumele de poezie Domnişoara Cvasi, Editura Vinea, 2001, Înţelegerea drept în inimă, Editura Paralela 45, 2004, Și cuvintele sînt o provincie, Cartea Românească, 2014, volum pentru care a primit premiul pentru poezie al revistei „Observator cultural” și mențiunea specială pentru „Cea mai bună carte a anului” la Gala Industriei de Carte din România. În 2008 a publicat romanul Mireasa cu şosete roşii, la Editura Polirom, tradus în limba maghiară. În 2018 a publicat Povestea lui Vasile Alecsandri, Editura Muzeelor Literare, Iași, în colecția „Scriitori de poveste”, un proiect FILIT. În 2021 a publicat antologia Șuruburi, șaibe, cuie, piulițe, Editura Cartier, cuprinzînd o selecție din poezia sa.

Adela Greceanu a cîştigat în 2018 cu povestirea Dar dacă prima ediţie a Premiului Boccace, acordat unei povestiri româneşti de către asociația franceză „Tu connais la nouvelle?”. 

A participat la numeroase festivaluri literare şi a susţinut lecturi în România şi în străinătate iar fragmente din cărţile sale au fost traduse în germană, engleză, suedeză, neerlandeză, franceză, spaniolă, catalană, greacă, maghiară, italiană, turcă, slovenă, sîrbă, croată, poloneză.